11 november 2020 

Wat eten we met Sint-Maarten?

Sint Maarten 11 november 2020

Allaaf

Vandaag is het de elfde van de elfde, de officiële start van Carnaval wat voornamelijk in het zuiden van Nederland grootst wordt gevierd. Maar ook wordt de elfde van de elfde geassocieerd met het gekken getal.

Waarom “gekken” getal?

Het getal 11 noemen wij het gekkengetal omdat het alleen te delen is door zichzelf. De 10, het cijfer voor de 11 is het volmaakte getal en 12 is het heilige getal. Daarom wordt 11 beschouwd als het gekken getal. Het gekken getal werd vroeger ook wel het narren getal genoemd.

“Elf november is de dag dat ik mijn lichtje branden mag”

Vandaag is het Sint Maarten. Wij kennen dit tegenwoordig als een feestdag waar kinderen al zingend met zelf gemaakte lampionnen langs de deuren komen. Ze krijgen dan snoep of fruit als bedankje.

Wat eten we met Sint Maarten?

Een interessante vraag. We kennen natuurlijk de uitbundige diners met Kerst, Thanksgiving en Pasen. Daar kunnen we ons allen een voorstelling van maken. Sint Maarten staat daar niet meer om bekend. Maar dit was vroeger wel anders.
11 november was vroeger een dag waar grote slachtfeesten werden gehouden. Het einde van oogsttijd en dat werd uitbundig gevierd. De viering had veel weg van het Amerikaanse Thanksgiving.

“Als de ganzen”

Met Sint Maarten werd er Martinsgans gegeten. Dit komt voort uit de legende toen Sint-Maarten verkozen werd tot Bisschop. De bisschop in wording verstopte zich in het ganzenhok om niet gevonden te worden. De ganzen protesteerden hier hevig tegen en maakten zoveel lawaai dat Martinus van Tours hierdoor werd verraden en toch werd gevonden.

Sint-Maartensganzen hebben nog een oudere oorsprong, een heidense. Op 11 november werd het feest van de Romeinse god Mars gevierd. Mars was naast de god van de oorlog, ook de god van de boeren. Ter ere van Mars werd er op 11 november een gans geofferd. Boerenwijsheid leerde dat de kleur van het borstbeen van de gans het komende winterweer kon voorspellen. En de beenderen werden gezien als bescherming tegen het kwaad.

In Duitsland wordt er op Sint-Maarten nog vaak bij veel huishoudens en in de horeca traditioneel gans geserveerd.

Tot de verbeelding

Gans is misschien niet direct het gerecht dat tot de verbeelding spreekt. Maar het is zeker de moeite waard om het een keer te proberen.
In Nederland is gans niet een product dat we vaak terug zien op menukaarten, maar eigenlijk is dit zonde. Gans wordt vaak geassocieerd met Foie Gras, beter bekend als ganzenlever en is daarom omstreden. In Nederland leeft de gans vol op in het wild er mag traditioneel gezien op gejaagd worden vanaf de 11e van november. Dit is ook nodig want ganzen kunnen voor behoorlijk veel overlast zorgen voor boeren zodra ze met te veel zijn.

Toch is het eigenlijk jammer dat we de gans als onderdeel van het menu niet echt waarderen. Het is een mooi stukje gevogelte dat eigenlijk zoals ieder ander gevogelte klaargemaakt kan worden. De smaak van gans lijkt erg veel op die van wilde eend. Alleen nog wel iets voller en vleziger.
Vandaag is het Sint-Maarten en daarom ben ik mijn recepten archief gedoken en heb ik een recept gevonden om een traditionele Martinsgans klaar te maken.

Klik hier voor het recept.Blog de dag van Sint Maarten 2020

Een lekker stukje gans kun je bij de betere poeliers en slagers zeker bemachtigen.
Probeer het eens! En deel graag je resultaat met ons.

Over de schrijver
Mijn naam is Harold Engelen food ondernemer in hart en nieren, dat ben ik!Gedreven, vol met passie en ieder uur van de dag creatief. Sterk in adviseren, aansturen en het zien van nieuwe mogelijkheden.Ik ben betrokken bij verschillende bedrijven en concepten en samen met Lisette Engelen vorm ik een team dat niet zomaar is te verslaan :PKoken met Engelen is het platform waar wij onze gezamenlijke passie voor voeding laten spreken. En delen onze kennis graag met jouw!Koffie en kennismaken? Lijkt me een goed idee!
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down