11 november 2020 

Recept Martinsgans

Introductie

Martinsgans kent vele bereidingen maar heeft eigenlijk altijd een zoete invalshoek met fruit. Dit kunnen appels, rozijnen maar ook pruimen zijn. Dit recept is ook als heel wat jaren oud, maar je ziet dat er in de loop der jaren toch nog een paar toevoegingen aan zijn gedaan zoals zout, maïzena en citroensap. Dit is ook helemaal niet erg. Het recept behoudt gewoon nog de smaak van toen.

Ingrediënten voor de vulling van de gans:

  • 1 gans van ongeveer 3 kg. Gebruiksklaar
  • 4 grote zure appels (ong. 1 kg)
  • 1 hand amandelen (ong. 100gr)
  • 1 hand rozijnen (ong. 100gr)
  • Zout en Peper naar smaak
  • Marjolein/Majoraan
  • Citroensap van 1 citroen
  • 1 stuks flespompoen

Ingrediënten voor de saus:

  • 1 stuks witte ui
  • 1 stuks grote winterpeen
  • 20 gram tomatenpuree
  • 200 ml rode wijn
  • 200 ml bouillon
  • 1 stuks laurierblad
  • Maizena voor de binding
  • Zout
  • Peper
  • Marjolein/Marjoraan

Bereiding van de gans:

    1. Ontdoe de gans van het vet, was deze onder koud stromend water en dep droog met keukenpapier.
    2. Smeer de gans stevig in met zout en peper, aan zowel de binnen als buitenkant.
    3. Schil de appels en verwijder het klokhuis. Snijd de appel in blokjes van ong. 1 cm bij 1 cm
    4. Meng de appels met de rozijnen, de amandelen en majoraan.
    5. Vul de gans met het appelmengsel. En zorg ervoor dat deze goed kan sluiten. Dichtnaaien met rollade touw geniet mijn voorkeur.
    6. Prik nu de gans rondom in met een vork, zodat het overtollige vet weg kan tijdens het bakken.
    7. Leg de gans in een braadslede met een laag water van ongeveer 3 cm
    8. Schil de flespompoen en snijd deze in grove stukken. Leg deze rondom de gans.
    9. Bak de gans in ongeveer 3 uur gaar in de oven op 180 graden. Na ongeveer 1 uur de gans
      omdraaien en doe dit na ong. 1,5 uur nogmaals.
    10. Het laatste half uur overgiet je de gans iedere paar minuten met het vlees vocht dat onderin de braadslede zit.
    11. Als de gans nu mooi bruin gebakken dan is deze gaar.
    12. Voor het opdienen haal je de vulling weer uit de gans en deze serveer je apart. De gans kun je verder opdienen naar eigen idee. Bijvoorbeeld heel. Of al gesneden.

Recept Martinsgans Koken met EngelenRecept Martinsgans in de over Koken met Engelen

Bereiding van de saus:

  1. Snij de ui en peen in blokjes en braad het aan met een beetje olie of boter in de pan.
  2. Als deze goed aangebraden zijn voeg je de tomatenpuree toe. Laat dit kort nog even mee braden.
  3. Blus het af met de rode wijn en bouillon. (ook lekker om beetje vocht uit de braadslede te gebruiken)
  4. Breng de saus op smaak met laurier, majoraan, zout en peper
  5. Laat de saus op laag vuur gedurende 10 minuten rustig inkoken.
  6. Zeef vervolgens je saus en indien gewenst iets verdikken met maïzena. Let op! Maizena eerst aanmaken met koud water. Anders krijg je klontjes.Recept Martinsgans gebakken

Traditioneel werd dit gegeten met aardappelen en later ook met bijvoorbeeld rode kool. Dit zijn erg lekkere smaak combinaties. In Duitsland eten ze vaak Knoedels bij Martinsgans.
Eet smakelijk!

Ben je benieuwd naar het hele verhaal over de Martinsgans? Lees het hier

Over de schrijver
Mijn naam is Harold Engelen food ondernemer in hart en nieren, dat ben ik! Gedreven, vol met passie en ieder uur van de dag creatief. Sterk in adviseren, aansturen en het zien van nieuwe mogelijkheden. Ik ben betrokken bij verschillende bedrijven en concepten en samen met Lisette Engelen vorm ik een team dat niet zomaar is te verslaan :P Koken met Engelen is het platform waar wij onze gezamenlijke passie voor voeding laten spreken. En delen onze kennis graag met jouw! Koffie en kennismaken? Lijkt me een goed idee!
Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down