2 december 2020 
in Blogs

Recept voor zelfgemaakte groentebouillon

Zelf groentebouillon trekken? Jazeker! Het is simpel en natuurlijk vele malen gezonder dan het bekende bouillonblokje. Als je weet dat er in een groentebouillonblokje maar 6,4% groente zit dan is de keuze toch gauw gemaakt om zelf een grote pan bouillon op het vuur te zetten! Zie hier hoe je het doet;

Dit recept is voor;
1 liter bouillon
Gemiddelde bereidingstijd;
45 minuten
Benodigdheden;
Passeer,- of theedoek, bolzeef, schuimspaan, kruidenbuideltje

Ingrediënten;

  • 1,5 liter water
  • 1 stuks winterpeen
  • 2 stuks ui
  • 1 stuks prei
  • 2 stuks teen knoflook
  • 1 stuks knolselderij
  • Kruidnagel, laurier, peper, rozemarijn

Werkwijze

  1. Zet het water op in een ruime kookpan
  2. Schraap de wortel en snijd deze door de helft in grove stukken, even als de knolselderij
  3. Hak de knoflook fijn en snijd de prei en ui in grove ringen
  4. Was alle groenten even kort onder koud stromend water zodat er geen zand meer tussen zit
  5. Doe de kruiden en specerijen in een kruidenbuideltje of een thee-ei of filter kun je hiervoor ook goed gebruiken
  6. Voeg de kruiden en groenten toe aan je kokende water en laat het 30 minuten koken op laag vuur, niet langer want dan wordt het te sterk
  7. Schuim tijdens het koken de bouillon af met een schuimspaan, dit is noodzakelijk voor een heldere bouillon
  8. Na het trekken doe je een passeer of theedoek in je bolzeef en giet je de bouillon boven een schone pan af door de zeef
  9. Zorg er wel voor dat je je doek eerst goed uitspoelt, om zo geen zeepsmaak aan je bouillon te krijgen

Je heerlijke zelfgemaakte bouillon is klaar! Je kunt je bouillon goed bewaren. Koel de bouillon zo snel mogelijk terug, niet in de koelkast. Zodra deze is afgekoeld doe het dan zo snel mogelijk in de koeling of vries het in in ijsblokjesbakjes. In de koelkast 3 dagen houdbaar en in de vriezer bij -18 graden 3 maanden!

Benieuwd naar het hele verhaal achter bouillon? Lees het hier

Of login op onze ledenpagina om al onze lekkere recepten te kunnen bekijken!

Over de schrijver
Eten, drinken en gastvrijheid dat is mijn grote passie. Het liefst laat ik zoveel mogelijk mensen meegenieten van mijn passie. Samen een onvergetelijk moment beleven!
Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down