24 november 2020 
in Blogs

Koken met kinderen

Plezier en leren combineren, dat is wat wij doen. Leren door zelf te ervaren en te experimenteren. Proeven, ruiken, lachen en huilen, dat laatste gelukkig alleen tijdens het snijden van de uien. Door betrokkenheid te creëren maken wij het leren voor kinderen leuk.

(op)voeding op school

Kinderen leren steeds meer over voeding en gezonde eetgewoontes op school. Scholen doen er alles aan om bijvoorbeeld kantines gezonder te maken. Denk hierbij aan de prijzen van gezonde voeding lager maken dan die van ongezonde voeding. Ook zijn er veel scholen waarbij een groot gedeelte van de ongezonde keuzes al verbannen zijn uit het aanbod. Ook wordt er tijdens de lessen de nodige aandacht besteed aan gezonde voeding. Natuurlijk is het goed dat hier op school aandacht aan besteed wordt. Maar deze informatie komt uit een boek of van de computer en is dus lang niet altijd tastbaar. Als het niet tastbaar is dan verdwijnt al snel de interesse en motivatie om de informatie in je op te nemen. En dat is zonde! Want van een goede basiskennis en vaardigheden heb je de rest van je leven profijt.

Hoe maak je gezonde keuzes leuk?

Door in de praktijk aan de slag te gaan met verse en gezonde ingrediënten maak je de theorie tastbaar. Aan de slag gaan met de producten die je kent vanuit de boeken maakt het interessant. De bestaande kennis kan hier in de praktijk worden toegepast. En niet alleen de bestaande kennis wordt toegepast maar er wordt vooral een hoop nieuwe kennis opgedaan. Deze nieuwe kennis en vaardigheden liggen niet alleen op het gebied  van voeding. Tijdens een kookworkshop of college gaan de vaardigheden veel veder. Natuurlijk gaan we leren hoe je een recept leest en hoe je de juiste hoeveelheden met ingrediënten afweegt. Hierbij wordt het begrijpend lezen goed toegepast. En misschien wel de belangrijkste om het koken leuk te maken is plezier maken. Ik kan er best goed inkomen dat lezen over gezonde producten in een boek best saai kan zijn. Maar echt aan de slag gaan met deze ingrediënten dat is pas leuk. Tijdens het koken ontdek je wat je er allemaal mee kan, wat gebeurt er als ik het kook, en hoe wordt het product als ik het bak? Nu wordt koken pas echt leuk.

Gezamenlijk tot een topresultaat komen, dat is pas leuk!

Wat leer je nog meer tijdens het koken?

Naast de kook en leesvaardigheden is er een belangrijke vaardigheid welke van belang is. En dat is samenwerken. Samen kom je namelijk veel veder dan alleen. We gaan het beste in elkaar naar boven halen en elkaars capaciteit leren benutten. Want samen begrijp je vaak dingen die je alleen niet begrijpt. En als je dan gezamenlijk tot een top resultaat komt dan motiveert dit enorm. Heerlijk genieten van je zelfgemaakte gerechten. Zo wordt die theorie in een keer tastbaar en is het koken met gezonde ingrediënten leuk!

Word je van koken creatief?

Ook wordt de creativiteit zeker op de proef gesteld. Door te gaan proberen en experimenteren word je creatiever. Neem bijvoorbeeld zelf het uitzoeken van kruiden voor in je soep. Welke smaken passen lekker bij elkaar en welke smaken juist helemaal niet? Door dit zelf te gaan uitproberen en te gaan koken met je zintuigen is dit enorm leerzaam. Proeven, ruiken, zien en voelen alle zintuigen worden tijdens het koken geprikkeld. Door het prikkelen van alle zintuigen raak je geïnspireerd en word vooral je creativiteit getriggerd.

Kortom! Leren is leuk en lekker!

 

Benieuwd naar wat wij bieden op het gebied van koken voor kinderen? Bekijk ons aanbod hier

Over de schrijver
Eten, drinken en gastvrijheid dat is mijn grote passie. Het liefst laat ik zoveel mogelijk mensen meegenieten van mijn passie. Samen een onvergetelijk moment beleven!
Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down