03 november 2020 

Zijn kwallen het eten van de toekomst?

Wereld kwallen dag 3 november 2020

Het woord “kwal” kun je op 2 manieren interpreteren. Mijn manager is een “kwal”, en dat is wellicht ook wel zo maar daar kent het woord “kwal” de definitie van “naarling”. Dit is niet welke kwallen op wereld kwallen dag in het middelpunt staan. Het zeedier de “kwal” staat vandaag in het middelpunt van de belangstelling.

Glibberige wezens die steken

Als je aan een willekeurige Nederlander vraagt wat kwallen zijn dan zal deze dit in veel gevallen beschrijven als een glibberig wezen die steekt en dodelijk kunnen zijn. En dat ze in de zee voorkomen weten we ook eigenlijk allemaal wel. Maar bij kwallen denkt eigenlijk niemand aan lekker eten.

“Ober mag ik een portie bitterballen, een kaasplankje en een portie kwallen”

Dit klinkt natuurlijk absoluut niet aantrekkelijk en als een ver van ons bed show. Toch is het dichterbij dan je misschien denkt. Het kan maar zo zijn dat kwallen het eten van toekomst worden. Er wordt al jaren veel onderzoek gedaan naar kwallen. Mede doordat ze steeds vaker en meer voorkomen en dat ze tevens voor steeds meer overlast zorgen. Zomaar een paar headlines die je tegenkomt;

  • Meer dan 150 miljoen mensen per jaar worden gestoken door een kwal
  • Vissersnetten raken verstrikt in zwermen kwallen
  • Chinese schepen gaan kapot door grote zwermen kwallen
  • Stranden in Europa worden steeds vaker gesloten door kwallen overlast

Er zijn verschillende oorzaken voor de explosieve groei van het aantal kwallen de laatste jaren. In de meeste onderzoeken komen overbevissing en de opwarming van het zeewater als grote schuldige uit de bus. Wellicht een goed idee om de lastpakken eens op het menu te gaan zetten?

Kwal op het menu

Het kan nog wel even duren voordat we massaal aan de kwallen zitten te knagen met z’n allen. De ene onderzoeker voorspeld 50 jaar en de andere het dubbele. Maar als voedingsbron zijn kwallen uitermate geschikt, rijk aan vitamine B12, magnesium en ijzer. En de grondslag voor het onderzoek naar kwallen als voeding gebruiken is dat ze in overvloed aanwezig zijn en voor steeds meer overlast zorgen.

Is het wel lekker dan?

Of een kwal lekker is kan ik persoonlijk nog niet bevestigen aangezien ik ze nog niet gegeten heb. Maar als je de verschillende onderzoeken leest zijn er 2 bereidingswijze.

  • Het drogen van de kwal
    Een soort kwallen chips krijg je na het drogen, welke een beetje vlak van smaak zijn maar prima te doen volgens de onderzoekers
  • Dunne slierten
    Een soort fijn gesneden reepjes kwal welke te vergelijken zijn met de textuur van komkommer en is prima als een soort pasta te gebruiken. Maar ook in salades kan het gegeten worden.

Tijdens mijn onderzoek kreeg ik steeds de associatie met inktvisringen. Welke erg lekker kunnen zijn maar ook of je op een oude gymschoen zit te kauwen zo taai. Dit schijnt dus niet zo te zijn.

Ga jij het proberen?

In Azië wordt het al meer gegeten. Maar daar eten ze natuurlijk veel meer voor ons “rare” dingen. Maar dit betekend ook dat Jelly Fish verkrijgbaar is bij de Toko en dat ik het ga proberen. Zodra ik het bereid en geproefd heb ga ik dit zeker met jullie delen.Blog Wereld Kwallendag 2020 / World Jelly Fish day foto van gerecht

Toekomst of waait het over?

De wereld waarin we leven veranderd snel en er wordt steeds gezocht naar alternatieve voedingsbronnen omdat de huidige niet meer voorzien. Vegetarisch en veganistisch eten is al langzaam aan het inburgeren. Maar ook insecten is een steeds terugkerend onderwerp dus ik denk dat kwallen ook in dit rijtje komen. Misschien niet als zodanig herkenbaar, maar wel op het menu.

Over de schrijver
Mijn naam is Harold Engelen food ondernemer in hart en nieren, dat ben ik!Gedreven, vol met passie en ieder uur van de dag creatief. Sterk in adviseren, aansturen en het zien van nieuwe mogelijkheden.Ik ben betrokken bij verschillende bedrijven en concepten en samen met Lisette Engelen vorm ik een team dat niet zomaar is te verslaan :PKoken met Engelen is het platform waar wij onze gezamenlijke passie voor voeding laten spreken. En delen onze kennis graag met jouw!Koffie en kennismaken? Lijkt me een goed idee!
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down