7 december 2020 
in Blogs

Feestelijke eettradities, ben jij er ook zo gek op?

De feestdagen staan voor de deur en we beginnen al te watertanden bij de gedachte. Niks lekkers eten tijdens deze dagen, dat gaat zeker niet gebeuren! Althans het is mij tot op heden nog nooit gelukt. Maar waarom eten we nu juist extra veel en lekker tijdens de feestdagen? En zetten we niet op een ‘’gewone’’ maandagavond de gourmet set eens lekker uitgebreid op tafel?

Van baby af aan

Feest en eten zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Al van kleins af aan associëren we feesten met lekker eten. Dit begint al bij de geboorte van een baby. Deze feestelijke gelegenheid wordt al vanaf de middeleeuwen gevierd onder het genot van zoete lekkernijen. Een dikke besuikerde beschuit werd gegeten en later natuurlijk de bekende beschuit met muisjes. Geheel in stijl gekleurd naar het geslacht van de baby. Of dit feestelijke maal nu per definitie onder de categorie ‘’lekker’’ laat ik even in het midden.

”Beschuit met muisjes, vallen die onder categorie lekker?”

En we gaan door!

De beschuit met muisjes wordt op de hielen gevolgd door de eerste kinderverjaardag. Op een verjaardag staat het eten weer centraal. Bij een kinderverjaardag is er lekkers ten overvloed. Je mag gaan koekhappen en ook nog een snoepzakje mee naar huis op het eind. Een grote medaille van chocolade bij het inhalen van de avondvierdaagse en een lekkere punt gebak bij een verjaardag. Het mag allemaal niet ontbreken bij een feestelijke gelegenheid.

Welke tradities kennen we?

Naast de verjaardagen en andere feestelijke gelegenheden uit de privésferen zijn er de nationale feestdagen. Tijdens deze dagen zijn er talloze smakelijke tradities ontstaan welke wij natuurlijk getrouw volgen. Het nieuwe jaar wordt gestart met oliebollen en appelflappen. En niet te vergeten een glas champagne. Met Pasen een lekkere brunch en ook nog een zakje of soms 2 met paaseitjes. Op de voet gevolgd door een oranje tompouce en een oranjebitter met Koningsdag. Dan de luilakbol, een misschien iets minder bekende maar zeker niet minder lekkere traditie tijdens de Pinksteren. Het jaar afsluitend met de toch wel gezelligste dagen. De decemberdagen!

Smakelijke december tradities

Sinterklaas staat in het teken van lekkernijen en cadeaus. Pepernoten, snoep, taaitaaipoppen, strooigoed, chocolade en nog veel meer. Al in oktober grijpen we de kans aan om vast in de Sinterklaasstemming te komen. En dan volgt denk ik toch wel het hoogtepunt van het jaar, de Kerst. Tijdens de Kerst genieten we minimaal 3 dagen van een uitgebreid gedekte ontbijttafel en een diner met de specials van de familie. Of een lekkere gourmette mag dit repertoire ook zeker niet ontgaan.

Hoe zijn deze tradities ontstaan?

Maar dan de vraag, waarom doen we dit? Het luxer eten tijdens feestdagen is al een eeuwenoud gegeven. Eeuwen geleden werd er al extra uitgepakt tijdens bijzondere gelegenheden. Voornamelijk in de hogere klassen kon men het zich veroorloven om bij feestelijke gelegenheden extra uit te pakken. Zo werd er rond de 16e eeuw tijdens feestdagen uitgepakt met zoete lekkernijen. Marsepein met suikerfiguren bijvoorbeeld. Suiker was in die tijd een extreem duur product. Het serveren van een suikermaal liet dus zien dat je welvarend was en bracht een extra feestelijke sfeer mee. Zo zijn er gaandeweg bij elk feest tradities ontstaan. Rond 1900 zijn we begonnen met het serveren van het kerstmaal zoals wij deze hedendaags kennen. Lange tijd al staat hier een luxe vleesgerecht centraal. Neem bijvoorbeeld de gevulde kalkoen of een heerlijke gebraden rosbief.

Maakt eten een feestdag gezelliger?

Ja! Feest draait om gezelligheid, versiering, kaarsjes en geliefden om je heen. Tijdens het eten en drinken samen aan tafel, komen de beste gesprekken op gang. Heerlijk lang natafelen en borrelen. Het schept een band. En geef toe, met een lekker hapje en een drankje wordt je dag toch pas echt feestelijk?

 

”Heb jij bijzondere feestelijke eetgewoonte? Deel m’ met ons!”

Wil je onze feestelijke recepten zien? Word lid en krijg toegang tot al onze specials!

Over de schrijver
Eten, drinken en gastvrijheid dat is mijn grote passie. Het liefst laat ik zoveel mogelijk mensen meegenieten van mijn passie. Samen een onvergetelijk moment beleven!
Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down